Moder Jord skriker på H J Ä L P !!!!

Jag var iväg i helgen och var på bio, jag såg "The day the earth stood still" där jorden får besök från utomjordingen Klaatu som spelas av Keanu Reeves. Han har skickats till Jorden för att samla ihop så många arter på jorden som möjligt och sedan förgöra Jorden och mänskligheten också för den delen. Människan har förstört jorden och kommer inte återhämta sig om människan finns kvar.

Filmen har fått mycket dålig kritik men jag måste säga att jag tyckte den var bra. Jag är en stor beundrare till Al Gores dokumentär "An Inconvenient Truth" och har redan sen 7 års ålder börjat engagerat mig mycket i vad gäller miljö och växthuseffekten.

Jag läste Blondinbellas blogg att hon också hade vart och sett samma film och den blev ingen hit hos henne, och Al Gore var tydligen inget stort fan för henne heller för den delen.

Jag måste säga att jag blir lite orolig när folk inte bryr sig i dom små signalerna man får överallt i media angående klimatet och miljön. Jag menar, visst kan det bli ur tjatigt och man orkar kanske inte bry sig till sist, men dom små pikarna finns ju där av en anledning.

Sverige ligger på tredje (eller om det var fjärde) plats när det gäller vilken land som bryr sig mest om miljön och klimatet, dom ovanför är tomma platser. Jag tycker det är bra att Sverige försöker vara en bra förebild till dom andra länderna och att folk börjar bry sig mer och mer, för vi måste ju ända tänka att denna planet ska vi lämna ifrån oss till nästa generation, eller hur?

Japan (eller om det var Kina) firade in det nya året i år med såpbubblor ist för fyrverkerier, mycket bra av er :) annorlunda men vackert och dessutom mycket mer miljövänligare.

Vi har våra skogar, som ihärdigt försöker suga i sig all koldioxid vi släpper ut, för att sedan andas ut syre så vi ska kunna leva här på Jorden. Samtidigt hugger vi ner skogen.

En fjärdedel av alla mediciner, motsvarande 7000 receptbelagda, har skapats ur regnskogen . Det är mediciner mot bl. a. allergier, hjärt- och kärlsjukdomar och inte minst cancer. Genom skövlingen av regnskogen så går många botemedel förlorade. Och det är en otäck tanke att många av ännu inte upptäckta botemedel kan finnas i den regnskog som just nu skövlas.

Skövlingen av regnskogen går otroligt snabbt. Forskare beräknar att 10 000 kvm, motsvarande två fotbollsplaner regnskog huggs ner varje sekund. Det i sin tur motsvarar att ett område större än hela New York försvinner varje dag. Fortsätter vi så här så kommer regnskogen att vara helt utrotad om 100 år.

Nu har det börjat komma fler och fler el-bilar, och jag håller tummarna så hårt för att den ska bli populär, älskad och mest använd av oss. Bensinen kommer ta slut, det är bara en tidsfråga om när, och har vi inte kommit på något bättre drivmedel till bilen då, som dessutom inte påverkar negativt på miljön, då kommer det bli kaus, och om inte annat - världskrig!

Alla slänger vi sopor, och vi vet ju alla vad som tillhör sopor. det är plast och folie, glas och konserver och allt vad fan det nu är. Plast skadar miljön och djur  jätte mycket. Den innehåller gifter som göra djur impotenta och mycket annat så klart.
 
Här är en nyhets artikel ur Expressen:


100 miljoner ton sopor dödar havet
"The Independent publicerar i dag de alarmerande uppgifterna om vad som händer i Stilla havet.
Den amerikanske oceanografen Charles Moore vid Algalita-stiftelsen för marin forskning har kartlagt de enorma sopberg som döljer sig under vattenytan under 15 års tid.
- Det kan beskrivas som en soppa av plast. Den sträcker sig oavbrutet längs en sträcka som är ungefär dubbelt så stor som USA:s yta, säger han.
De enorma mängderna skräp - framför allt plast - döljer sig under vattenytan och uppskattas ha en tjocklek på tio meter.
Föroreningarna har redan haft katastrofala följder för djurlivet och de flesta delar av näringskedjan påverkas.

"Ofattbara proportioner"

- Det här är en flytande soptipp av ofattbara proportioner. En liknande miljöförstöring skulle aldrig tillåtas att ske över ytan, säger Frode Pleym, talesman i havsfrågor på Greenpeace.
Enligt en forskningsrapport utförd av FN orsakar plastavfall att över en miljon sjöfåglar och drygt 100 000 däggdjur i haven dör varje år.
- Rent fysiskt är det farligt om plasten sätter sig illa till, men det är också farligt för djuren att få i sig, säger Anders Modig, naturvårdschef på Världsnaturfonden."


En annan artikel :


Elektronikavfall på export

"Elektronikindustrin använder betydande mängder av metall för att kunna producera datorer, mobiltelefoner och andra produkter som vi använder i vår vardag. Stora delar av Asien har problem med illegal import av elektronikavfall. Enligt uppgift från Greenpeace dumpas 75 procent av världens elektronikavfall i Asien och Afrika.

Flera nyhetsprogram har också visat reportage från Kina, där en hel stad förvandlats till en soptipp för elektronikavfall. Helt utan skyddsutrustning arbetar människor där med att utvinna metaller och andra ämnen ur avfallet.

Farligt avfall till Afrika för att det är billigare
Problemet är således att många länder i Afrika och Asien inte har kapacitet att ta hand om avfallet på sätt, som skyddar miljön och de anställda. De direkta riskerna är det elektronikskrot som innehåller farliga komponenter, som då också är farligt avfall och som är förbjudna att skicka till länder utanför OECD. Och det är till exempel datorer, TV-apparater, den typen av utrustning. Det finns bara en viktig anledning till att EU-länder skickar sitt avfall till andra sidan jordklotet: det är billigare."



Är detta vad vi ska lämna över till våra barn, barn barn och den kommande generationen? Det finns ett ordsprå jag brukar använda : Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Ska vi testa?


Tillbaka till Livet

 


Jag letar. Letar för fullt, gräver med mina bara händer. River, gräver, sliter sönder, så att mina naglar spricker och skinnet på fingrarna lossnar. Det jag letar efter har blivit bestulen, som så många gånger förr. Men det är ingen annan än jag själv som låtit det ske, så egentligen kan jag inte beskylla någon annan än mig själv. Jag har kommit i en fas i mitt liv då jag äntligen lärt mig av mina misstag och ska nu återfå kraften att få saker och ting rätt för mig. Jag ska ta tillbaka det jag nu letar så desperat efter, mitt liv. Jag ska få tillbaka mitt liv så som jag vill ha det och så som det en gång förr va. Jag ska stå upp för mig själv som jag en gång förr gjorde och med hedern i behåll och hakan upp, sätta min gräns och visa att nu är det nog. Ingen annan människa ska någonsin mer få styra över mitt liv och bestämma hur jag ska utnyttja den tid vi har här på jorden, aldrig mer ska någon annan än jag själv bestämma när jag mår bra och när jag inte mår bra. Jag är en självständig kvinna och klarar mig alldeles utmärkt utan någon makt missbrukare och något kontroll freak. Nej tack, jag har kommit till insikt, och det är nog första gången, att jag är som starkast när jag står på mina egna ben ensam!

Snart julafton

 
Snart är det julafton och man ska hinna jul städa, köpa julklappar, äta julmiddag med vänner och familj. Och samtidigt ska man betala sina räkningar, köpa mat och arbeta. Och hur man sedan ska få ihop allt utan att det krockar är en gåta i sig. Januari månad kommer bli en fattig månad känner jag på mig. Just nu är det fullt upp med jul handling i butiker och pyntning hemma hos dom flesta, en annan sliter arslet av sig på jobbet för att ens kunna betala sina utgifter hemma. Julafton och nyår kommer jag förmodligen arbeta för att tjäna in lite extra pengar. Någon måste ju göra det oxå. På julafton kommer man på i sista minuten att man antingen glömt köpa senap till jul skinkan eller posta dom sista jul korten. Då måste det ju finnas personal som tar hand om dessa sista-minuten- människorna. Men trots denna stress, otålhet i väntan på tomten och resande till familj och osv, så önskar jag alla en riktigt
God Jul!

Föraktfulla människor!

Varje dag lär man sig något nytt, är det så man brukar säga? I vilket fall så tycker jag att det stämmer, för varje dag för mig är det något nytt spännande jag får lära mig om. Det handlar inte alla gånger om något fakta, läran om något specifikt så, utan det handlar också mycket om beteende, psykologiskt tänkande och mer personligare saker. Jag har vid några tillfällen stött på gamla barndoms kamrater, människor som jag idag inte alls har någon kontakt med och som jag inte har pratat med på kanske ca fem sex år. Dom briljerar om sina liv, hur bra dom lyckats i livet osv, sen när jag berättar om hur det gått för mig, vart jag jobbar, vad jag jobbar med, mitt äventyr, ja, då kommer fördomarna och kritiken. 
"Det är ju bara utvecklingsstörda som jobbar på Samhall" får jag höra.
Ok. Ser jag utvecklingsstörd ut eller? Skaffa glasögon och ett normalt beteende säger jag bara.
Det är inte bara glamla bekanta utan både släkt och vänner påpekar för en stup i kvarten att Samhall bara är för handikappade.
Men bara för att man har ett handikapp behöver inte det betyda att man är helt invalid eller totalt okontaktbar eller att man gör konstiga läten eller kroppsrörelser okontrollbart. 
Varför dessa fördomar, jag förstår inte. Varför ens uttala sig när personen i fråga inte ens har en aning om vad personen pratar om. Och oavsett, om jag hade varit utvecklingsstörd, hade jag varit mindre värd som människa då eller vad? Hur kan man ha så svårt att förstå sig på andra människor och förakta andra som har det kanske kämpigare än andra, ska man inte ta hand om dom svagare och stötta dom i samhället? Det är så jag är uppfostrad iaf, och tack mamma och pappa för det. Eller så kanske det är så att andra människors förakt och nonchalans är ett tecken på deras egna känsla av misslyckande. Men låt då inte den besvikelsen gå ut över andra och speciellt inte dom som är svagare än dig själv.
Sedan finns det ju vissa som vägrar tro på att jag har ADHD eller Aspergers. Dom tittar på mig och ser en frisk tjej och utgår därifrån att man inte har "nå fel" som vissa ibland uttrycker det så fint. Nej, jag har inge fel. Och nej, jag är inte sjuk heller, och det är ingen läkare som talat om för mig att jag har denna diagnos, och nej, det finns ingen medecin heller, för jag är inte sjuk.  Vissa tror att man driver med dom och lådsas ha en diagnos. Andra tror att man är sjuk och måste åka till sjukhuset. Jaha ok, men om jag sågar av mig armen då, växer det ut en ny då? Lika dum fråga är det som att tro att ADHD är en sjukdom, som cancer, en person har jämfört min diagnos med cancer.
Man slutar aldrig bli förvånad över hur människor beter sig känns det som. Och jag blir bara så himla less på alla. Alla som försöker bevisa att dom är bättre än en annan, men såna personer som tror sig va bättre än andra, en sådan människa sjuker i mina ögon. Jag tror att såna människor egentligen inte mår så bra som dom försöker övertala en annan.

Man måste lära sig att ta åt sig när man förtjänar det och stänga av när man vet att man inte förtjänar det. Men det är ju lättare sagt än gjort.

Yttrandefrihetslagen

1. § "Varje svensk medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio,televesion och vissa liknande överföringar,filmer,vidiogram och andra upptagningar offentligt uttrycka tankar,åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.



Yttrandefrihetsgrundlagen fastställer att alla har rätt att fritt utrycka sig, och att det är en grundläggande demokratiskt rättighet att göra sin röst hörd, anonymt eller inte.

Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte,en fri och allsidig upplysning och fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag."


Fri åsiktsbildning förutsätter yttrandefrihet och informationsfrihet för medborgarna, dvs att alla har en möjlighet att göra sin röst hörd. Det är en av grundstenarna i en demokrati. Dessa rättigheter omfattar alla typer av medier, även elektroniska medier som iFokus. 

Att alla har rätt att uttrycka sin åsikt betyder dock inte att man får skriva vad som helst. Det finns undantag, framförallt kring upphovsrättsliga frågor, hetslagstiftningen och material riktat mot unga, och då främst pornografi och/eller annat material som kan verka förråande eller medföra annan allvarliga skada för unga. 

Yttrandefriheten ger inte automatisk rätt att bli publicerad, tänk hur DN eller Rapport skulle se ut om alla som krävde att få bli publicerade också blev det.  



I Sverige är åsiktsfriheten grundlagsskyddad enligt Regeringsformen där man skriver att "Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad...yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor", samt genom Sveriges upphöjande till lag av den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna där det framgår att "Var och en har rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser".


Utblottad till världen.



Många säger till mig att jag är modig, en stark person som vart med om mycket, att jag är inspirerande osv.
Trost detta mod att berätta om mitt liv, min bakgrund, mina erfarenheter och om allt jag gjort, så samtidigt krävs det mycket bearbete att läka alla dom sår jag har, jag väljer självklart själv att dela med mig av mitt liv, men samtidigt så blottar jag hela min själ för alla när jag avslöjar mitt rätta jag. Och visst, det krävs nog mycket mod att göra det. Sedan vad folk har att säga om det är ju upp till var och en, huvudsaken att man kan stå för saker och ting.
Men jag skriver itne för att bevisa något, jag skriver för att få ner mitt liv i text och sedan bearbeta och få ihop det till min självbiografi, så varför inte börja dela med mig av mina texter för alla och låta dom kommentera vad dom tycker, så jag vet om det är någon ide att ens fundera på min bok.
Hittils harjag fått jätte bra respons, båda lite här på bloggen men också mycket på min MSN, tack alla, ni får mig att vilja fortsätta skriva och ni hjälper mig också att läka min sår lite snabbare.

Jag säger som Linda, som jag tycker att vi ska säga lite oftare till varandra, " va rädd om dig, för du är värdefull".


RSS 2.0